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Abstract: 

EPA responded that in reference to a request for an applicability determination regarding 
the removal of tar paper, nonfriable ACM is not required to be removed unless it is or will be 
rendered friable during the renovation or demolition operation. All friable ACM and 
nonfriable ACM which is rendered friable must be handled in accordance with the asbestos 
NESHAP. 

Letter: 

Control Number: C72


UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


Apr 25 1990


John Chmielorski

General Supervisor

Industrial Hygiene

Weirton Steel Corporation

400 Three Springs Drive

Weirton, West Virginia 26062-4989


Dear Mr. Chmielorski:


This is in response to your March 26, 1990 letter requesting written verification of an 

Asbestos National Emission Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) applicability 

determination made by Scott Throwe of my staff in a March 16, 1990 conversation with you. 


In your letter you state that during the renovation of a coke production facility, thousands of 

feet of both friable and nonfriable asbestos containing material (ACM) will have to be 

removed. You specifically inquired if nonfriable ACM in the form of tar paper covering 

nonasbestos containing material must be removed and disposed of as friable ACM. 


The Asbestos NESHAP at 40 CFR Part 61, Subpart M, applies to friable ACM and applies 

to nonfriable ACM that will be crumbled, pulverized or reduced to powder during the 

demolition or renovation process. The regulations define friable ACM as any material 

containing more than one percent asbestos by weight that hand pressure can crumble, 

pulverize or reduce to powder when cry. Friable ACM includes material which is friable at 

the time of notification, as well as ACM which is rendered friable during the renovation or 

demolition process. 


Nonfriable ACM is not required to be removed unless it is rendered friable, as discussed 

above, during the renovation or demolition operation. All friable ACM and nonfriable ACM 

which is rendered friable must be handled in accordance with the Asbestos NESHAP. 


I have enclosed copies of two memoranda dated December 5, 1985 and February 23, 

1990, which discuss the requirements of the asbestos NESHAP regarding nonfriable ACM. 

If you have any further questions, please contact Scott Throwe of my staff at (202) 475­

7002. 


Sincerely


John S. Seitz, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


Enclosure



